Menu

Perbankan Mudah Alih

Kami adalah salah satu daripada 3 platform pemprosesan transaksi perbankan mudah alih, e-KYC dan pengesahan terbaik di Malaysia, memproses lebih daripada 17 juta transaksi pengesahan pelanggan dan perbankan mudah alih setiap bulan di Malaysia.

Platform IOUpay kami menyediakan perkhidmatan bank terkemuka di Malaysia, syarikat jenama besar dan telco di Malaysia & Indonesia.

Ciri-ciri Utama Platform

 • Transaksi B2C selamat dengan institusi kewangan, syarikat telekomunikasi, syarikat insurans dan syarikat jenama besar (akaun bank debit, kad kredit & kad debit)
 • Menyediakan pengesahan & e-KYC pelanggan yang selamat
 • Pesanan selamat untuk janaan dan pengurusan Kata Laluan Satu Kali & TAC
 • Pesanan selamat menyediakan pilihan pertanyaan akaun, pengesahan pembayaran & pindahan wang
 • Komunikasi pelanggan yang selamat untuk permulaan & pengurusan pesanan korporat termasuk tawaran produk
 • Memanfaatkan infrastruktur IOU Pay dan integrasi bahagian belakang

Perkhidmatan Perbankan Digital

Bank hari ini memerlukan platform perkhidmatan kewangan digital yang baru dan maju untuk membolehkan mereka memberikan perkhidmatan terkini kepada pelanggan mengikut landskap teknologi, keperluan pasaran dan pertumbuhan perniagaan yang kerap berubah.

Untuk memenuhi keperluan ini, bank perlu mempunyai seni bina sistem maklumat dalaman yang fleksibel, mantap dan kaya fungsi untuk menggalakkan perkembangan aplikasi yang pantas di seluruh platform, integrasi dengan sistem perusahaan dan seni bina yang berskala.

Platform Perbankan Mudah Alih IOUpay dibangunkan dengan berasaskan teknologi piawaian terbuka - Enterprise Java, HTML5, JavaScript, XML.

Ia menyediakan seni bina AS yang sedia digunakan (Perkhidmatan Aplikasi), dan seni bina asas Perbankan Digital untuk memudahkan pembangunan aplikasi perkhidmatan kewangan.

Ia juga dapat dihubungkan dengan sistem bahagian belakang dan perisian tengah bank lain untuk membangunkan penyelesaian perkhidmatan kewangan bersepadu dengan pantas dan fleksibel.

Penyelesaian ini mempunyai ciri-ciri berikut yang memudahkan bank untuk mengintegrasikan sistem dalaman dan menyediakan perkhidmatan tambahan.

 • Saluran Pelbagai, Platform Bersatu
 • Seni bina Piawaian Terbuka
 • Reka Bentuk Khusus untuk Persekitaran Institusi Kewangan
 • Seni bina Pelbagai Aras
 • Tetapan Boleh Dikonfigurasi dan Modular
 • Terdiri daripada Elemen Perkhidmatan
 • Antaramuka Integrasi Fleksibel

Pesanan Transaksi Selamat

Platform Pembayaran IOU merangkumi teknologi unggul kami, pesanan transaksi selamat yang digunakan oleh bank, telco dan perwakilan mantap jenama global dan serantau terbesar yang beroperasi di Malaysia dan Indonesia.

Platform kami menyediakan penyelesaian khusus yang menumpukan prestasi tinggi, keupayaan skala dan keselamatan dalam segmen pesanan mudah alih, menawarkan perkhidmatan untuk semua keperluan mudah alih dan keperluan pesanan pelanggan institusi kami.

Platform ini menyokong semua perkhidmatan yang ditawarkan di bawah Bahagian Perbankan Mudah Alih kami.

Ia dilengkapi dengan:

 • Protokol komunikasi mudah alih dan perkhidmatan web bahagian belakang untuk menguruskan aplikasi mudah alih dan menghubungkannya ke aplikasi dan pangkalan data bank, telco dan perusahaan korporat.
 • Komponen Pengurusan Berpusat yang membolehkan pentadbir untuk mengawal pengguna yang dapat mengakses aplikasi dan pangkalan data perusahaan yang dapat menarik/mendorong data dari aplikasi
 • Keselamatan anti-penggodaman, perlindungan data peribadi dan sistem serta protokol anti penipuan yang terbukti berkesan

Bahagian Belakang Mudah Alih sebagai Perkhidmatan (MBaaS)

Bahagian Belakang Mudah Alih kami sebagai perkhidmatan (MBaaS) membolehkan perusahaan mengintegrasikan data dan fungsi aplikasi mudah alih dengan pantas dalam penyimpanan awan, bahagian belakang, yang lengkap dengan ciri-ciri keselamatan.

MBaaS adalah platform terbukti yang direka untuk membangunkan dan meningkatkan pelbagai platform, aplikasi kelas perusahaan sama ada asal atau hibrid - untuk Android, iOS, dan Windows.

Perkhidmatan MBaaS kami juga menyediakan penyegerakan data lengkap, pengurusan pengguna, notifikasi tolak, integrasi dengan perkhidmatan rangkaian sosial dan pengendalian fail.

Proses untuk membangunkan perkhidmatan yang sering digunakan seperti notifikasi tolak, penyimpanan data, keselamatan, dan integrasi dengan perkhidmatan bahagian belakang dan awan mungkin mengambil masa dan melibatkan kos.

Kesambungan API perlu disatukan secara individu ke dalam setiap aplikasi untuk kelajuan dan keupayaan skala penyebaran.

Platform MBaaS kami dapat membantu menyelesaikan masalah ini dengan menghubungkan aplikasi bahagian depan dan sumber belakang, melalui API dan SDK yang disatukan.

Perkhidmatan MBaaS termasuk:

 • Perkhidmatan Data Telefon
 • Notifikasi
 • Keselamatan Aplikasi Telefon